blogs

Op deze pagina worden verschillende trends en ontwikkelingen gedeeld die spelen op de arbeidsmarkt. Daarnaast lees je hier informatie over interessante en leuke ontwikkelingen binnen Jelle. Klik hieronder voor de meest recente artikelen.

 

groei neemt af in aantal werkende partners

07-10-2021. Sinds 1995 is het normaler geworden voor vrouwen om te werken, naast dat hun partner dit doet. Sinds dat jaartal is het aantal namelijk flink gestegen. Toch is in de tweede helft van de jaren nul de groei gaan steken, en schommelt het percentage werkende partners rond de 60%. Hoe kan dit? 
 

hoe behoud je je werknemers in deze tijd?

06-10-2021. De dynamiek op de arbeidsmarkt krimpt. Er staan tallen van vacatures open en het vinden van personeel lijkt moeilijker dan ooit. Daarnaast heerst er een enorme ‘sourcingsdruk’: maar liefst een derde van de werknemers is dit kwartaal minstens één keer benaderd voor een functie bij een ander bedrijf. 
 

arbeidsuitbuiting vindt nog steeds plaats in Nederland en de aanpak ertegen faalt

01-10-2021. Wanneer mensen in onmenselijke omstandigheden werkzaam zijn tegen vaak nog eens een veel te laag loon, noemen we dat arbeidsuitbuiting. Zo kwam er begin september naar voren dat het aantal meldingen van arbeidsuitbuiting met 70% is gestegen in 2021, daarnaast blijkt nu dat de Nederlandse aanpak hiertegen enorm faalt. 
  

mag je als werkgever vragen naar een vaccinatiebewijs?

29-09-2021. Het is even wennen: de 1,5 meter maatschappij is niet meer en een toegangsbewijs is een feit. Ook op de werkvloer ontstaat steeds vaker de vraag: ‘ben je gevaccineerd?’. Waar werkgevers eerst niet om een vaccinatiebewijs mochten vragen, is die regel nu ook geschrapt. Wat brengt dit met zich mee?  
 

vacatures vervullen door gratis kinderopvang: het nieuwe normaal?

23-09-2021. Nederlanders gaan weer aan het werk. Het aantal werkenden is namelijk inmiddels gestegen tot 9,1 miljoen. Ondanks deze stijging, houdt de krapte op de arbeidsmarkt aan. Eerder deelden we al dat het aantal vacatures ongekend is, en voor het eerst het aantal werklozen in Nederland heeft ingehaald. Mensen gaan meer eisen stellen bij hun werk: pas wanneer de kinderopvang goed geregeld is, gaan mensen meer uren werken. 
 

Prinsjesdag: FNV stelt nieuwe centrale looneis

22-09-2021. Afgelopen dinsdag was het weer Prinsjesdag. Vakbond FNV stelt ieder jaar een dag voor Prinsjesdag een centrale looneis. Dit jaar ging dat even helemaal anders, FNV heeft de percentuele looneis namelijk afgeschaft. Dit jaar wil FNV dat cao’s volgend jaar afspraken gaan maken over een extra loon van 100 euro per maand.  
 

de voor- en nadelen van een variabel pensioen

08-09-2021. Als het aan de vakbond CNV ligt, gaat de 30-urige werkweek er komen. “Dit geeft meer ruimte. Tijd om aandacht te besteden aan alles wat je belangrijk vindt” aldus de CNV. Daarnaast zou het zo zijn dat 1 op de 5 mensen met burn-outklachten kampt, minder werken zou hier de oplossing voor zijn, zeker na het corona jaar.
 

gaat de 30-urige werkweek er komen?

07-09-2021. Als het aan de vakbond CNV ligt, gaat de 30-urige werkweek er komen. “Dit geeft meer ruimte. Tijd om aandacht te besteden aan alles wat je belangrijk vindt” aldus de CNV. Daarnaast zou het zo zijn dat 1 op de 5 mensen met burn-outklachten kampt, minder werken zou hier de oplossing voor zijn, zeker na het corona jaar.
 

dit gebeurt er met de vaste reiskostenvergoeding na 1 oktober

31-08-2021. Het kabinet had eind mei besloten dat een werkgever geen gevolgen zou hoeven verbinden aan het veranderd reispatroon door het veel thuiswerken van een werknemer, dit zou tot ten minste 1 oktober het geval zijn. De werkgever zou hierbij mogen uitgaan van de feiten waarop de onbelaste vaste reiskostenvergoeding is gebaseerd en zo vaste onbelaste reiskostenvergoedingen voor woon-werkverkeer de thuiswerkdagen als reisdagen zien. 
 

het aanvullende partnerverlof is minder voordelig dan verwacht

30-08-2021. Het wordt voor mensen met een inkomen rond het minimumloon duurder om aanvullend partnerverlof op te nemen dan voor mensen met een modaal inkomen. NRC berekende dat het inkomen tijdens het verlof veel harder terugvalt door belastingeffecten. 
 

werken Nederlanders te hard?

26-08-2021. Nederlanders houden van werken. Zo blijkt uit onderzoek dat Nederland kampioen is in het omgaan met werkdruk. Zo blijkt dat er nergens in Europa zo weinig werknemers uitgeput zijn na een werkdag als in Nederland.  
 

hoe handel je als werkgever wanneer een werknemer de coronaregels overschrijdt?

23-08-2021. Wanneer is er reden van ontslag bij het negeren van interne en openbare coronaregels? In de basis is er op zichzelf onvoldoende grond voor ontslag, maar een arbeidsconflict kan er toch voor zorgen dat een werknemer ontslagen kan worden. 
 

de Nederlandse arbeidsmarkt kent ongekend aantal vacatures

20-08-2021. Nog nooit eerder is er zo’n gekte geweest op de arbeidsmarkt. Het aantal vacatures is meer dan ooit, waar er daarnaast ook nog eens meer vacatures dan werklozen zijn.
 

Nederlandse werkgevers plannen loonsverhoging voor 2022 na somber coronajaar

19-08-2021. Er is tegen verwachtingen in optimisme over de economie. Volgens een onderzoek van consultant Willis Towers Watson (WTW) zijn werkgevers van plan het gemiddelde salaris van hun werknemers tegen 2022 met 2,8% te verhogen.
    

bericht vanuit de NBBU over meerwaarde van flexbranche

13-08-2021. Jelle vindt, net als brancheorganisatie NBBU, dat de flexbranche veel meerwaarde biedt. Ondanks wat ruis op de lijn wil Jelle samen met de NBBU hier de volgende punten over belichten:   
 

personeelstekort: bedrijven kunnen de snelgroeiende vraag niet aan

13-08-2021. Gelukkig gaat het weer beter met de Nederlandse economie. Toch zit hier een keerzijde aan: bedrijven kunnen de snelgroeiende vraag niet bijbenen. Er is een flink personeel tekort. Hoe haal je in deze tijd je mensen binnen?  
 

doorstuderen wordt weer populairder onder jongeren, ondanks banenaanbod

10-08-2021. Na het eerste sombere coronajaar nemen de kansen op werk voor jongeren weer toe. De kans op het vinden van een baan voor ten minste drie dagen per week is teruggekeerd naar de toestand van vóór de pandemie. Dat schrijven onderzoekers van SEO Economisch Onderzoek in het economische tijdschrift ESB. Veel jongeren studeren echter liever wat langer door.  
 

gaat deze trend uit de VS zich nu ook voortzetten in Nederland?

05-08-2021. In de Verenigde Staten hebben in april dit jaar al meer Amerikanen ontslag genomen dan in enige andere maand sinds de eeuwwisseling. Van de 100 medewerkers in hotels, restaurants, bars en winkels zijn er ongeveer vijf vrijwillig gestopt. Wat is er aan de hand? 
 

hoe zit het nu met flexwerken na het sociaal akkoord?

04-08-2021. Vorige maand sloegen werkgeversclubs en vakbonden de handen ineen: flexwerken moet aan banden worden gelegd. Hoe wordt dit in werking gezet?
 

voor het eerst sinds corona is het aantal werklozen weer onder de 300.000

03-08-2021. Het lijkt erop dat er eindelijk licht aan het einde van de tunnel te zien is als het gaat om de gevolgen van de coronacrisis.
 

diversiteit en inclusie (op de arbeidsmarkt)

22-03-2021. Jelle vindt, net als brancheorganisatie NBBU, dat iedereen die wil en kan werken dat ook moet kunnen doen. Wij staan dan ook voor diversiteit en inclusie op de arbeidsmarkt. Hier wordt mee bedoelt: het beschikken over een divers werknemersbestand en wederzijdse verbondenheid tussen deze groepen.
 

verkiezingsstandpunten over de flexbranche door NBBU

18-02-2021. Lees hier meer over  de verschillende standpunten van de politieke partijen over de flexbranche. 
 

de salarisstrook, waar moet er in 2021 extra op gelet worden?

22-01-2021. De nettolonen van werknemers vallen dit jaar gemiddeld hoger uit door de nieuwe belastingtarieven en heffingskortingen. De loonstrook bestaat uit veel cijfers, percentages en verschillende afkortingen waardoor het geen eenvoudig document is om te lezen. Toch is het natuurlijk vervelend als werknemers de eigen salarisstroken niet volledig begrijpen. In dit artikel worden tips gegeven om werknemers op te attenderen wat betreft de salarisstrook.
 

jaarkalender Financieel Fit door DOORZAAM, ABU en NBBU

14-01-2021. Een gezonde financiële situatie is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Als een persoon zijn of haar financiële verplichtingen niet kunt nakomen, kan een schuldeiser beslag leggen op een (deel van) het inkomen. Op het moment dat een schuldeiser beslag legt op het salaris van een persoon, loopt dit altijd via de werkgever.
 

het aantal vacatures in Nederland stijgt weer 

20-10-2020. Sinds september zien wij een snellere stijging in het aantal vacatures als de maanden hiervoor. We zijn echter nog niet terug op het oude niveau wanneer wij dit jaar vergelijken met dezelfde periode in 2019. Met -21% ligt het aantal vacatures nog onder de vacaturetrend van vorig jaar. We hebben ondanks de stijging in het aantal vacatures nog een flinke weg te gaan met elkaar.
 

WAB zorgt voor grijs gebied tussen payroll en uitzenden 

07-10-2020. Payrollbedrijven worstelen momenteel met de (nieuwe) wet en met zichzelf. Voor welke uitdagingen staan organisaties nu negen maanden na de invoering van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) en wat voor ontwikkelingen zien wij sindsdien?
 

online sollicitatieprocedures, de nieuwe manier voor het vinden van een baan

24-09-2020. Vandaag de dag kijken wij niet meer op van thuiswerken. Mede dankzij de coronacrisis is de overgang van kantoortuin naar werken vanuit huis in een stroomversnelling gekomen. Niet alleen werken, maar ook solliciteren gebeurt nu veelal vanuit huis. Wat kun je als werkzoekende verwachten bij een online sollicitatieprocedure en hoe presenteer je jezelf op de beste manier?
 

meer zekerheid flexkrachten door verkorten contractflexibiliteit

21-09-2020. Brancheorganisaties ABU en NBBU zijn bereid om in de nieuwe CAO de contractflexibiliteit van 5,5 jaar te verkorten naar 4 jaar. Daarnaast willen de ABU en NBBU het uitzendbeding terugdringen van 78 naar 52 gewerkte weken. Dit geeft meer zekerheid voor flexkrachten. Volgens FNV is dit nog niet genoeg. De vakbond wil dat het uitzendbeding verkort wordt tot 26 weken en roept de politiek op om flexkrachten meer vastigheid te geven.
 

CoronaMelder-app

17-08-2020. De CoronaMelder werd al getest in Twente. Op het moment dat de app in ontwikkeling was, werden al meer details naar buiten gebracht over het uiterlijk en de werking van de app. De Nederlandse corona-app is op dit moment al te downloaden. Maar wat kan je nu al met de app? Dat lees je hier. 
 

weinig tijd om pensioen payrollers op orde te krijgen 

12-8-2020. Vanaf januari gelden strengere regels voor het pensioen van payrollwerknemers. Aanbieders van payrolldiensten hebben op dit moment weinig tijd om de uitvoering hiervan gereed te maken. Volgens de nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) hebben alle payrollwerknemers vanaf januari 2021 recht op een 'adequaat pensioen'. Dit is in principe hetzelfde als voor de collega's die werken in loondienst.
 

net terug van vakantie? dit moet je weten! 

05-08-2020. Veel Nederlanders komen de aankomende periode weer terug van vakantie. Hierdoor kan het coronavirus zich mogelijk verder gaan verspreiden. Waar moet jij als reiziger rekening mee houden op het moment dat je weer terug komt in Nederland? Lees hieronder een aantal belangrijke vragen met daarop de antwoorden om goed voorbereid te zijn op het moment dat je weer terugkomt in Nederland na een vakantie in het buitenland. 
 

vertraging stijging AOW-leeftijd

28-07-2020. Het wetsvoorstel Verandering koppeling AOW-leeftijd is ingediend bij de Tweede kamer door Minister Koolmees en staatssecretaris Vijlbrief. Vanaf 2025 stijgt hierdoor de AOW-leeftijd per 1 jaar levensverwachting met 8 maanden. Het kabinet kan, nu ook vakbond FNV heeft ingestemd met de invulling van het pensioenakkoord, de afspraken gaan uitwerken. Een minder snelle stijging van de leeftijd waarop een persoon recht heeft op een uitkering op basis van de AOW maakt deel uit van het pensioenakkoord.


minder baby's in Nederland

27-07-2020. Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat er steeds minder kinderen geboren worden in Nederland. Volgens het statistiekbureau heeft de daling te maken met het feit dat vrouwen langer studeren en meer flexwerken.
 

arbeidstijdenwet en Jelle

10-07-2020. De arbeidstijdenwet geldt voor alle werknemers van 18 jaar en ouder. In deze wet staan onder ander andere de regels over werktijden, pauzes en nachtdiensten. De regels zijn er om de gezondheid van de medewerkers te waarborgen, maar ook om werk en privé te kunnen combineren.
 

algemene regels arbeidstijdenwet

10-07-2020. Iedere organisatie dient zich te houden aan de algemene regels van de arbeidstijdenwet. In dit artikel lees je de belangrijkste regels. 
 

langer partnerverlof vanaf 1 juli

30-06-2020. Per 1 juli 2020 is het geboorteverlof voor partners uitgebreid. Vanaf dan kunnen partners maximaal vijf weken (vijf keer het aantal werkuren per week) aanvullend geboorteverlof opnemen.
 

werkloosheid onder jongeren 

30-06-2020. Sinds het begin van de coronacrisis zijn het aantal werkloze jongeren tussen de 15 en 25 jaar flink gestegen. 139.000 jongeren hebben in de afgelopen periode hun (bij)baan verloren. Daarnaast hebben in mei 31.000 jongeren een WW-uitkering aangevraagd terwijl dit er 11.000 waren in februari.
 

maak kennis met Kees Kraan

29-06-2020. Oud flexkracht van Jelle, Kees de Bruin, beter bekend als Kees Kraan, maakt iedere week prachtige foto’s van het uitzicht uit de cabine van zijn torenkraan. Inmiddels werkt Kees al 14 jaar als kraanmachinist. Vanaf het eerste moment wilde hij zijn uitzicht al delen. ‘’Ik begon met het maken van foto’s voor mijn Facebookvrienden’’.
 

Mufaro, medewerker van de maand 

19-06-2020. Elke maand zetten wij bij Jelle een medewerker in het zonnetje. Deze maand is het Mufaro, werkzaam bij Vergeer Holland. Mufaro is een grappenmaker en een trouwe medewerker, die zich voor de volle 100% inzet. Hij heeft een enorme passie voor reggea en gitaar muziek heeft en deelt dat graag met ons. 
 

aanvraag tegemoetkoming flexwerkers

15-06-2020. Naar verwachting kunnen flexwerkers, die door de coronacrisis een substantieel inkomensverlies hebben geleden, vanaf 22 juni bij UWV een aanvraag doen voor de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA). Er wordt hard gewerkt aan het inrichten en testen van het aanvraag- en uitkeringsproces. In dit artikel lees je meer over de voorwaarden waaraan flexwerkers moeten voldoen om de tegemoetkoming te ontvangen. 
 

het nieuwe normaal

12-06-2020. Sollicitatiegesprekken worden in deze periode veel vaker online gevoerd. We kunnen het bijna ‘’het nieuwe normaal’’ noemen. Omdat het voeren van een video sollicitatiegesprek anders dan normaal is, kan het spanning met zich mee brengen. Wat als er huisdieren door je beeld lopen? Of wat als we de andere persoon niet begrijpen? Ook voor ons is dit even wennen. In deze blog lees je hoe Jelle omgaat met ‘’het nieuwe normaal’’.
 

Jelle Academy

12-06-2020. Jelle streeft naar een juiste match tussen opdrachtgever en kandidaat. Daarbij wil Jelle de kandidaat zo goed mogelijk in zijn of haar kracht zetten, ook tijdens de bemiddeling. De Jelle Academy (Studytube) helpt hierbij.
 

Nederlandse vakantiegangers

09-06-2020. Ondanks de boekingen die stijgen, blijven de meeste mensen deze zomer in Nederland. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder zo'n 29.000 ondervraagden.
 

hoe gaat jelle om met huisvesting en vervoer van flexkrachten?

08-06-2020. Om goed te kunnen presteren is het voor uitzendkrachten van belang om een juiste balans te vinden tussen werk en privé. In het selecteren van onze kandidaten proberen wij dan ook rekening te houden met zoveel mogelijk wensen van de kandidaat. Door vanuit de mogelijkheden van de kandidaat te denken, komen we tot een mooie match tussen opdrachtgever en kandidaat.

 

corona uitbraken in vleesverwerkingsbedrijven

08-06-2020. Hedendaags wordt er veel nieuws gedeeld over de snelle verspreiding van het coronavirus in verschillende slachthuizen. In de Verenigde Staten, Duitsland en ook in Nederland moesten slachthuizen de deuren sluiten nadat er een groot aantal besmettingen hadden plaatsgevonden. In de Verenigde Staten en Duitsland bleken de werk- en leefomstandigheden schokkend te zijn en kon het personeel op de werkvloer lastig werken op afstand.

 

NOW 2.0

04-06-2020. Woensdag 20 mei 2020 heeft het kabinet wijzigingen in de NOW-regeling bekend gemaakt. Met betrekking tot de tweede steunronde is bijvoorbeeld bepaald dat deze geen drie maar vier maanden zal duren, tot oktober 2020. Daarnaast zal er een extra bepaling in de NOW 2.0 komen om misbruik bij ontslag op basis van bedrijfseconomische redenen tegen te gaan.
 
 

van flexwerker naar een contract bij de opdrachtgever

03-06-2020. Nikos is een aantal jaar terug samen met zijn vrouw als economisch vluchteling vanuit Griekenland naar Nederland gekomen. Samen hopend op een betere toekomst. Dat ging helaas niet zonder slag of stoot. 
 
 

personeel naar kantoor of werken vanuit huis?

02-06-2020. Inmiddels heeft de horeca de deuren weer geopend en gaan kinderen weer naar school. Toch wordt er door de overheid nog steeds het advies gegeven om zo veel mogelijk thuis te blijven werken. Hoe reageren bedrijven hierop?
 
 

tips voor het werken vanuit huis 

02-06-2020. De ontwikkelingen rondom het coronavirus zorgen ervoor dat medewerkers, waar mogelijk, nog steeds vanuit huis aan het werk zijn. Voor de meeste mensen was dat enorm wennen. Werk en privé kunnen nu makkelijker door elkaar heen gaan lopen en je kunt je collega’s erg gaan missen. Jelle geeft tips voor het werken vanuit huis.
 
 

online sollicitatiegesprekken

29-05-2020. In deze periode waarin zoveel mogelijk mensen vanuit huis werken, worden sollicitatiegesprekken veel vaker online gevoerd. Voor werkzoekende Nederlanders is het ineens erg belangrijk hoe zij overkomen via het computerscherm.