Werknemers in de logistiek voelen zich niet veilig in tijden van corona

Het coronavirus zorgt nog steeds voor aardig wat besmettingen in Nederland. Daarom is de 1,5 meter regel weer verplicht, alleen is deze regel lastig te hanteren in de logistieke sector. Als gevolg vreest 4 op de 10 werknemers in de logistiek dat magazijnen een broedplaats kunnen zijn van het coronavirus.

Door de stijgende coronacijfers bestellen steeds meer mensen online waardoor de druk op de logistieke sector groter wordt. Toch hebben veel bedrijven moeite met het naleven van de coronamatregelen. Zo zouden 1 op de 3 bedrijven de basisregels in de praktijk onvoldoende toepassen, zoals afstand bewaren, thuisblijven bij klachten en voldoende luchten. Ook werknemers binnen deze sector vinden het lastig om zich aan de basisregels te houden, omdat het werkproces er vaak niet op is aangepast.

Coronapas
Nu we midden in de vierde golf zitten en de omicron-variant van het virus in opkomst is neemt het besmettingsrisico op de werkvloer ook weer toe. Daarom wil het kabinet graag de coronapas gaan invoeren op werkplekken waar een verhoogd besmettingsrisico is of thuiswerken en/of afstand houden niet mogelijk is.

Dilemma
Nu dat meer consumenten online shoppen neemt de werkdruk in de logistieke sector steeds meer toe, maar vanwege de coronamaatregelen wordt het werkproces ook weer vertraagd waardoor de werknemers niet aan de hoge werkdruk kunnen voldoen. Daarnaast wordt de vraag naar personeel in de logistieke sector steeds groter, waardoor de druk op de huidige medewerkers ook hoger wordt. Als een gevolg daalt de tevredenheid bij werknemers in deze sector.

Denken in oplossingen
Om het onzekere gevoel van medewerkers in de logistieke sector weg te nemen heeft verladersoraganisatie Evofenedex en het FNV een website opgericht voor werkgevers in deze sector, met maatregelen die bedrijven kunnen nemen om hun personeel veilig op de werkvloer te kunnen laten werken en tips voor leidinggevenden over hoe zij om kunnen gaan met de hoge werkdruk die momenteel speelt in de sector. Het advies vanuit deze organisaties is ten alle tijden de veiligheid voorop te stellen.

Heb jij binnen jouw organisatie ook last van een enorme werkdruk en vind jij het ook lastig om de veiligheidsregels te blijven hanteren in tijden van drukte? Neem dan contact op met één van onze accountmanager. Wij kijken dan graag met je mee naar een oplossing, zodat we binnen jouw organisatie kunnen kijken naar een veiligere werkomgeving.

Datum: 16 december 2021