tips voor thuiswerken

De ontwikkelingen rondom het coronavirus zorgen ervoor dat medewerkers, waar mogelijk, nog steeds vanuit huis aan het werk zijn. Voor de meeste mensen was dat enorm wennen. Werk en privé kunnen nu makkelijker door elkaar heen gaan lopen en je kunt je collega’s erg gaan missen.

Desondanks geven medewerkers aan steeds beter te worden in het werken vanuit huis. Een woordvoerder van KPMG geeft zelfs aan dat het grootste deel van de werknemers in de toekomst vaker vanuit huis willen werken. Het werken vanuit huis en in je eigen omgeving kan ook stress met zich meebrengen. Je staat de hele dag ‘aan’ en je kunt afgeleid worden door spelende kinderen of je thuiswerkende partner/huisgenoot. Hieronder geven wij graag een aantal tips om succesvolle thuiswerkdagen te creëren.

tip #1 zorg voor regelmaat

Op het moment dat je nog werk aan het verrichten was vanuit kantoor had je waarschijnlijk een bepaalde regelmaat wat betreft werktijden, werkzaamheden en etenstijden. Door ook in je thuiswerk dagen regelmaat aan te blijven houden, zoals opstaan en naar bed gaan om dezelfde tijden, kun je in een ritme blijven. Hierdoor kun je bijvoorbeeld voorkomen dat je op late tijdstippen nog aan het werk bent.

tip #2 kleed jezelf aan alsof je naar je werk gaat

Het is misschien verleidelijk om je pyjama of joggingsbroek aan te houden omdat dit zo lekker zit. Toch wordt dit erg afgeraden. Door je werkkleding na het opstaan aan te doen geef je jezelf het gevoel dat je klaar bent om aan het werk te gaan in plaats van om op de bank te gaan hangen.

tip #3 zorg voor een goede werkplek 

Als je een hele dag thuis achter een computer gaat zitten is het vooral erg belangrijk dat je een rechte houding kunt aannemen. Het zou vervelend zijn als je na deze periode van thuiswerken rugklachten hebt opgelopen. Daarnaast zorgt een opgeruimd bureau en voldoende licht in jouw werkomgeving ervoor dat je minder snel afgeleid en scherp blijft.

tip #4 strek je benen 

Als je thuis aan het werk bent is het slim om af en toe de deur uit te gaan. Maak een wandeling of laat je hond uit.

tip #5 blijf in contact met je collega's 

Vooral als je deel uitmaakt van een team is het belangrijk om regelmatig te communiceren met jouw directe collega’s. Tegenwoordig zijn er enorm veel manieren om op een handige en creatieve manier in contact te blijven met elkaar. Vooral van het videobellen wordt in deze periode enorm veel gebruik van gemaakt. Naast dat het handig is, is het ook erg leuk om je collega weer even te zien!

tip #6 beëindig je werkdag

Probeer je werkdag daadwerkelijk af te sluiten zodat je het gevoel ervaart van het einde van een werkdag. In plaats van het reizen van je werk naar je huis kun je bijvoorbeeld een ommetje maken om het gevoel van het einde van een werkdag vast te houden.

datum: 02-06-2020