Dit gebeurt er met de vaste reiskostenvergoeding na 1 oktober

Het kabinet had eind mei besloten dat een werkgever geen gevolgen zou hoeven verbinden aan het veranderd reispatroon door het veel thuiswerken van een werknemer, dit zou tot ten minste 1 oktober het geval zijn. De werkgever zou hierbij mogen uitgaan van de feiten waarop de onbelaste vaste reiskostenvergoeding is gebaseerd en zo vaste onbelaste reiskostenvergoedingen voor woon-werkverkeer de thuiswerkdagen als reisdagen zien. 
 

Deze goedkeuring zal naar alle waarschijnlijkheid per 1 oktober worden ingetrokken. Toch zal de werkgever mogelijk ook in de periode van 1 oktober tot en met 31 december 2021 onder voorwaarden de vaste reiskostenvergoeding onbelast kunnen blijven doorbetalen, ook al zou de werknemer dan nog veel vanuit huis werken. Zo zouden van 1 januari 2021 tot 1 oktober 2021 de thuiswerkendagen meetellen als reisdagen waar er aan het 128-dagencriterium wordt voldaan. De voorwaarde is dat de werknemer een onvoorwaardelijk recht had moeten hebben, al vóór 13 maart 2020. 
 

Alleen reisdagen 

Wanneer de goedkeuring zou vervallen tellen vanaf 1 oktober 2021 alleen de daadwerkelijke reisdagen mee als reisdag. De thuiswerkdagen tellen dan niet meer mee. Naast het 128-dagencriterium is het zaak dat de werknemer ook minsten 214 dagen per kalenderjaar werkt, de locatie speelt hierbij geen rol. Wanneer de werknemer parttime werkt dan worden het aantal werkdagen en reisdagen in juist verband getrokken tot het aantal dagen dat de werknemer werkt. Wanneer er aan al deze voorwaarden wordt voldaan kan de werkgever de vaste onbelaste reiskostenvergoeding ook in de periode van oktober tot en met december blijven doorbetalen. 
 

Jelle neemt deze zorg weg bij werkgevers. We zijn al sinds 1985 expert op het gebied van verlonen van medewerkers. Jij hoeft je als inlener zo geen zorgen te maken over de wet en regelgeving. Benieuwd naar wat we voor je kunnen betekenen? Kom gezellig eens gezellig op de koffie!  

Datum: 31-08-2021