groei neemt af in aantal werkende partners

Sinds 1995 is het normaler geworden voor vrouwen om te werken, naast dat hun partner dit doet. Sinds dat jaartal is het aantal namelijk flink gestegen. Toch is in de tweede helft van de jaren nul de groei gaan steken, en schommelt het percentage werkende partners rond de 60%. Hoe kan dit? 

Vrouwen werken nu niet minder vaak dan normaal, maar een erg groot percentage doet dit in deeltijd. Dit kan in lijn staan met de krapte op de arbeidsmarkt.  
 

Kinderen 

Als er wordt gekeken naar vrouwen in deze generatie en hun moeders toen ze dezelfde leeftijd hadden, hebben de dochters veel vaker een baan. Dit ligt ook in lijn met dat vrouwen steeds later kinderen krijgen. De gemiddelde leeftijd van vrouwen die hun eerste kind kregen is sinds 1995 namelijk van 28,6 jaar naar 30,1 jaar in 2020 gegaan. 
 

Deeltijd 

In de meeste gevallen is het zo dat wanneer beide ouders werken, dat de man de voltijdse baan heeft en de vrouw een deeltijdbaan. Nu zijn er de laatste tijd al veel berichten naar voren gekomen over een kortere werkweek. De ‘oude’ werkweek is namelijk gebaseerd op het gedateerde principe: één persoon is de kostwinner, de ander verzorgt het huishouden. Toch schiet het huishouden er al snel bij in wanneer beide partners 40 uur per week werken. In deze blog lees je over een kortere werkweek. 
 

Santon 

Een van onze topwerkgevers is Santon. Een leuk feitje is dat Santon zó tevreden is over de vrouwelijke medewerkers die wij bij ze plaatsen, dat we sinds een tijdje vrijwel alleen nog maar vrouwen bij Santon plaatsen. Wij dragen graag bij aan diversiteit en inclusie op de arbeidsmarkt, zeker in een markt waar het lastig is om aan vrouwelijke werknemers te komen. 

Datum: 07-10-2021