CV’s worden steeds minder belangrijk

Het traditionele sollicitatieproces ziet er al decennialang hetzelfde uit: lees je in over de vacature, licht je motivatie kort toe, verstuur je motivatiebrief met een up-to-date CV naar de werkgever en wacht geduldig af of je op sollicitatiegesprek mag. Het doel van dit proces is om een zo goed mogelijk beeld van een kandidaat te schetsen, hierbij ligt de nadruk vooral op het CV; het eerste beeld dat men van een potentiële kandidaat krijgt. Maar in hoeverre is dit een compleet en/of eerlijk beeld?  

Talent van een kandidaat 

Volgens Neda Nurian, corporate recruiter bij Jelle, hoort de nadruk vandaag de dag juist meer op het gesprek te liggen in de plaats van een enkel A4-tje: 

“Er is maar een beperkte hoeveelheid informatie die je van een cv kan aflezen. Het is vrij statisch en geeft weinig informatie over de doelen, eigenschappen en interesses van een individu. Het zegt wat iemand heeft gedaan, maar laat niet zien wat hij kan of waar zijn passie ligt.” 

Online vindbaarheid 

Digitalisering speelt hier ook een grote rol in. Waar cv's voorheen ontzetten moeilijk te vinden waren, kan iedere kandidaat vandaag de dag online gevonden worden; via LinkedIn, Facebook, etc. Maar ook hierin blijft de vraag in hoeverre dit een duidelijk en eerlijk beeld van een kandidaat schetst. 

Elkaar beter begrijpen 

Middels een gesprek, wordt het voor opdrachtgevers duidelijker wat de drijfveren van een kandidaat zijn en wat de opdrachtgever voor hem/haar kan betekenen. Dat is essentieel om te weten, vooral in een krappe banenmarkt zoals vandaag, omdat het een goede match hoort te zijn van beide kanten. Dit creëert werkgeluk, zowel voor de opdrachtgever als voor de kandidaat/flexkracht.  

 

Ontwikkeling van het proces 

Volgens Neda Nurian is het essentieel om het sollicitatieproces intern zelf aan te scherpen en meer te richten op het vinden van goede matches op basis van de sterktes van de kandidaten, hun carrier doelen en ontwikkel-punten. Persoonlijke gesprekken vanaf het begin van het sollicitatieproces zijn hiervoor de beste aanpak. Daarnaast kunnen bedrijven ook gebruik maken van programma’s om betere matches te creëren: 

“Een assessment/programma kan naast het specifieke gedragsprofiel een taalniveau en intelligentieniveau omvatten. Op die manier zien wij welke kandidaten voor welke functie geschikt zijn en/of ze snel kunnen opschalen via trainingen. Niet alleen wij en de opdrachtgever kunnen zien welke mensen de potentie hebben om door te groeien, ook de kandidaat krijgt een beeld van zichzelf en zijn/haar mogelijkheden.”

 
 
Datum: 04-08-2022