bevind je niet in grijs gebied als werkgever met de quarantaine uitzondering

Werknemers in kwetsbare posities, zoals arbeidsmigranten, kunnen opnieuw onder druk worden gezet om tegen hun zin te komen werken door de verruiming van de quarantaineregels, vreest vakbond FNV. 

Werknemers hoeven volgens de nieuwe regels na nauw contact met een besmet persoon niet meer in quarantaine zolang ze zelf klachtenvrij zijn, mits de werknemers essentieel zijn voor de continuïteit van een organisatie. Hiervoor is instemming van de ondernemingsraad of advies vanuit een vergadering vereist. Wel zal de werknemer te allen tijde zelf de keuze houden om in quarantaine te gaan. Toch kan dit voor een enorme druk zorgen bij werknemers.

Grijs gebied

Als bedrijf wil je natuurlijk niet stil komen te liggen doordat gezond personeel onnodig thuis moet zijn. Bedrijven kunnen zich ook makkelijk in een grijs gebied bevinden als de verantwoordelijkheid geheel bij de ondernemingen komt te liggen. Duidelijke coronaprotocollen zijn dus van belang. Wij kunnen hierbij helpen, doormiddel van mailings of downloadbare pdf’s. 

Communiceren

De uitzondering op de quarantaineplicht volgt uit de vorige persconferenties: wanneer iemand recent corona heeft gehad of wanneer iemand een boosterprik heeft gehad. AWVN, een werkgeversorganisatie, is blij met deze versoepelingen. Zij schatten dat het verzuim omhoog gaat met 12% door corona en quarantaine. Zij verwachten dat dit goed uitpakt voor de bezettingen. Ondanks dat misbruik van de uitzondering altijd een mogelijkheid is, schat het AWVN dat werkgevers en werknemers er onderling altijd wel uit zullen komen. Communiceren is hierbij dus echt van belang. Onze accountmanagers staan altijd klaar voor vragen of advies op dit gebied. 

Datum: 28-01-2022