2023: nog moeilijker om personeel aan te trekken

Meer dan de helft van het hoger management voorspelt dat het in 2023 nog lastiger zal zijn om geschikt personeel te vinden en te behouden. Maar liefst 80% maakt zich zorgen over een hoog personeelsverloop. Om nieuw talent aan te trekken, is naast een match met de bedrijfscultuur, ook een hoger salaris en de mogelijkheid van hybride werken van essentieel belang. Deze bevindingen komen naar voren uit de Salarisgids 2023 van recruitmentbureau Robert Half, dat jaarlijks onderzoek doet naar de salarissen, trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Bijna 75% van de werkgevers voelt zich genoodzaakt om nieuw talent een hoger salaris te bieden dan huidige werknemers met vergelijkbare functies en ervaringen.

 

Meer salaris: Om geen talent te verliezen, zetten werkgevers daarom sterk in op salaris en zijn ze soms genoodzaakt om nieuwe werknemers meer te betalen dan het huidige personeel. Van die werkgevers trekt ruim de helft de salarissen weer gelijk na de eerstvolgende (jaarlijkse) opslagronde. 28% laat weten salarissen direct aan te passen om die in evenwicht te brengen. Ook doen werkgevers steeds vaker zogenaamde counteroffers of tegenvoorstellen. Daarbij krijgt een werknemer een hoger salaris aangeboden om vertrek tegen te gaan. 

Flexibiliteit geëist: Werkgevers bieden ook steeds meer tegemoetkomingen en financiële ondersteuning aan voor de hogere levens onderhoud kosten, inflatie en het hybride werken. Populaire secundaire arbeidsvoorwaarden zijn onder andere thuiswerkbenodigdheden, een financiële thuiswerkvergoeding en een bijdrage in de ziektekostenverzekering. En de hybride werkvorm is op dit moment het meest populair. De mogelijkheid om op afstand te werken, biedt niet alleen financiële voordelen voor het bedrijf, maar is ook een belangrijke eis geworden van werknemers. Bijna een derde van de werkgevers noemt daarom de mogelijkheid tot hybride werken expliciet in hun vacature. 

Flexibiliteit gaat verder dan enkel het aanbieden van flexibele uren en thuiswerken. Kijk naar wat je nog meer kunt bieden en ga daar creatief mee om, passend bij je organisatie en bedrijfsvoering. Er is geen ‘one size fits all’-aanpak, maar bekijk wat er voor jou mogelijk is en werk dat uit in een helder beleid. Zo kun je een competitief voordeel creëren ten opzichte van je concurrenten.

 

Datum: 13-04-2023