het loslaten van thuiswerkadvies zorgt voor hoog ziekteverzuim

De afgelopen tijd hebben veel medewerkers ziek thuisgezeten. Na het loslaten van het thuiswerkadvies is in september het ziektverzuim van 4,2% naar 4,6% gestegen. Sinds het begin van het coronavirus is dit de grootste stijging van de pandemie. De ziektes waarmee de werknemers thuis zitten zijn met name griep, verkoudheid en corona.  

De versoepelingen van de maatregelen vond eind september dit jaar plaats, waarbij het thuiswerkadvies en de anderhalve meter waren opgeheven. Deze versoepelingen zijn afgelopen week teruggedraaid. In de tussentijd is er een flinke griepgolf ontstaan onder werknemers.  
 

Hoger dan normaal 

Deze stijging van ziekteverzuim is ongekend. Vergeleken met een werkdag in september waren er in oktober gemiddeld 50.000 meer werknemers ziek. Deze stijging vindt plaats in alle branches. Vorig jaar was de griepgolf niet ontstaan zoals dit jaar, doordat er een goede naleving van de coronamaatregelen was.  
 

Grote besmettingsbron 

De besmettingen op de werkvloer zijn sinds eind september meer dan verdubbeld, terwijl dit in privésferen juist afnam in deze periode. Volgens werknemers wordt de werkomgeving steeds vaker als een besmettingsbron gezien. Dat is niet gek met deze cijfers.  

Het is daarom van belang om als werkgever nog steeds maatregelen toe te passen. Het creëren van werkplekken op anderhalve meter afstand van elkaar, het ventileren van de ruimtes, het faciliteren van handalcohol en schoonmaakdoekjes en eventueel spatschermen plaatsen als dit nodig is. Deze maatregelen verminderen niet alleen de coronagevallen, maar leggen ook een stop op de griepgolf. 
 

Jelle en thuiswerken 

Bij Jelle werkt het grootste deel van de collega’s thuis. Wanneer er collega’s zijn die op kantoor willen werken, dan kunnen zij via een online systeem zich inschrijven op een plek. Wanneer de plekken vol zijn, dan dienen de werknemers thuis te werken. Heb je vragen betreft corona en thuiswerken? Bekijk dan onze corona-pagina. Mocht je hierna nog vragen hebben, dan kun je altijd even contact opnemen met een van onze accountmanagers.  

Datum: 18-11-2021