CoronaMelder-app

De CoronaMelder werd al getest in Twente. Op het moment dat de app in ontwikkeling was, werden al meer details naar buiten gebracht over het uiterlijk en de werking van de app. De Nederlandse corona-app is op dit moment al te downloaden. Maar wat kan je nu al met de app? Dat lees je hieronder.  

melding
Je krijgt een melding van de CoronaMelder op het moment dat je in aanraking bent gekomen met iemand die besmet is met het coronavirus. De appt maakt gebruik van de API van Apple en Google om de tracking mogelijk te maken. Om dit te kunnen realiseren heb je minimaal iOS 13.5 nodig (dit draait op iPhone 6s en nieuwere toestellen). Via de API wordt een anonieme ID geregistreerd, je locatie wordt niet vastgelegd. Op deze manier ontstaat er een groter netwerk van anonieme ID’s die met elkaar in contact zijn gekomen. Bekijk deze video voor een duidelijke uitleg.

wat kun je er nu mee?
Voor het grootste deel van het land is de functionaliteit van de app nog beperkt. Alleen voor de testregio’s voor de GGD: Drenthe, Gelderland-Zuid, Noord- en Oost Gelderland, IJsselland en Twente is de app al volledig actief. Zit je niet in een testregio, dan krijg je op dit moment alleen meldingen als je in contact bent geweest met een besmet persoon. Daarnaast kun je jezelf ook nog niet laten testen bij de GGD naar aanleiding van zo’n melding (behalve als je symptomen hebt). Ben je zelf besmet en zit je niet in een testregio, dan kun je dat ook nog niet doorgeven.

Pas als je 15 minuten of langer in de buurt van een persoon met het coronavirus bent geweest, krijg je een melding. Het hoeft niet te betekenen dat je deze melding gelijk krijgt. Het kan namelijk zijn dat de desbetreffende persoon nog niet weet dat hij/ zij besmet is. Deze informatie wordt vrijwillig geregistreerd na een positieve coronatest.

functies app per 1 september
Vanaf 1 september kan waarschijnlijk iedereen in Nederland met een geschikt toestel alle functies van de CoronMelder-app gebruiken. Vanaf dat moment ontvang je niet alleen de meldingen maar verstuur je deze als het ware ook. Als je besmet bent geraakt met het coronavirus wordt er een unieke code ingevoerd die naar personen waar jij in de buurt van bent geweest een melding stuurt. Dit gebeurt volledig anoniem. De betrokkenen, de GGD, overheid of andere partijen weten niet dat jij besmet bent. Alles staat gekoppeld aan een anoniem ID wat niet te herleiden mag zijn naar jouw persoonsgegevens. Als je positief getest bent, vraagt de GGD een sleutelcode van de app, zodat andere gebruikers waar je via de app mee in contact gekomen bent gewaarschuwd kunnen worden.

privacy
De app vraagt om toestemming om gebruik te maken van de corona-tracking van Apple en Google. Dit betekent dat je dus geen persoonsinformatie hoeft te delen en dat de app ook niet je GPS-locatie bij houdt. Zie hier de privacyverklaring van de app.

Het is niet verplicht om de app te downloaden en in de instellingen van je telefoon kan je de functie zelf aan of uit zetten.

update 17 augustus
In een brief aan het ministerie adviseert Autoriteit Persoonsgegevens om niet met de app te starten. In de brief staat dat er afspraken moeten worden gemaakt met zowel Apple als Google, om te waarborgen dat er toch geen data van gebruikers verwerkt wordt. Daarnaast is er nog geen duidelijkheid over de achterliggende backend die de overheid voor de app gebruikt. Dit moet ook voldoen aan de AVG. Ook vindt de AP dat er eerst een wet moet komen waar wordt uitgelegd op welke manier de app wordt ingezet. Daarin moet ook staan dat de app vrijwillig is. Minister De Jonge schrijft in een reactie dat hij het hiermee eens is en heeft de koning verzocht om het wetsvoorstel zo snel mogelijk naar de Tweede Kamer te sturen.

Volgens de planning moet de app op 1 september in heel Nederland functioneren, maar of dat gered wordt is nog niet duidelijk. Autoriteit Persoonsgegevens laat wel weten dat de app ontwikkeld is met privacy als uitgangspunt en dat de hoeveelheid data die verzameld wordt beperkt is.

datum: 17-08-2020