Mismatches op de arbeidsmarkt

Het komt nog vaak genoeg voor dat iemand met goede kwaliteiten werkt in een rol waar hij/zij niet zijn volle potentie tot uiting kan brengen. Dit komt door mismatches op de arbeidsmarkt. Volgens experts moeten we niet kijken naar de ‘specifieke opleiding of expertise van een werkzoekende, maar naar vaardigheden of skills’.

Meer kijken naar de vaardigheden en skills zou een revolutie zijn op de arbeidsmarkt en is wat past bij de nieuwe toekomst van werving en aanbod van personeel.  Misschien is die revolutie ook wel nodig, want voor het eerst in vijftig jaar, zijn er meer vacatures dan werklozen in Nederland. Het afgelopen kwartaal stonden volgens het CBS tegenover iedere 100 werklozen 106 vacatures. Via werving vinden werkgevers maar een deel van hun personeel, hierbij wordt er vooral gelet op opleiding, werkervaring en specifieke expertise van de kandidaat. Andersom, zijn de werkzoekenden vaak ook alleen op zoek naar banen die aansluiten bij hun opleiding of ervaringen.

De huidige manier van zoeken levert uiteindelijk een mismatch op wat mogelijk ook weer kan leiden tot problemen. Als producten en diensten niet meer kunnen worden aangeboden, is dat ontwrichtend voor de hele samenleving, denk hierbij aan een krapte crisis, waarbij mogelijk restaurants, winkels en scholen dicht blijven vanwege een gebrek aan personeel, met als gevolg een wachtrij in de zorg en meer online lessen.

Ook het UWV vindt dat mensen veel meer zijn dan hun opleiding en werkervaring. Ervaring die is opgedaan via vrijwilligerswerk of in een andere sector kan een kandidaat ook heel geschikt maken voor een functie.

Wanneer wij bij Jelle kandidaten over de vloer krijgen kijken wij verder dan de CV van de kandidaat. Wij willen de kandidaat écht leren kennen, zodat we een baan kunnen aanbieden die bij hen past en waar ze gelukkig van worden. Nu én in de toekomst. Want wat nu bij hen past kan over een tijdje anders zijn. Die betrokkenheid zorgt ervoor dat we zien wanneer zij zich verder ontwikkelen, of juist liever een stapje terug doen.

Datum: 28-10-2021