doorstuderen wordt weer populairder onder jongeren, ondanks banenaanbod

Na het eerste sombere coronajaar nemen de kansen op werk voor jongeren weer toe. De kans op het vinden van een baan voor ten minste drie dagen per week is teruggekeerd naar de toestand van vóór de pandemie. Dat schrijven onderzoekers van SEO Economisch Onderzoek in het economische tijdschrift ESB. Veel jongeren studeren echter liever wat langer door.  

Jongeren die in het schooljaar 2019/2020 de school verlieten en werk gingen zoeken, hebben tegen eind 2019 71% meer kans om een baan te vinden. Ook jongeren die een jaar daarvoor al klaar waren hadden ongeveer net zo’n grote baankans.  

Toch viel het in 2020 tegen. Toen vond 63% van de jongeren die het onderwijs verlieten binnen drie maanden een baan. 

Ondanks dat corona maar voor een tijdelijke dip zorgde in baankansen voor jongeren, durven onderzoekers er geen peil op te trekken waarom sommige jongeren hun werk uitstellen of weer naar school gaan. Zeker doordat er de laatste jaren een daling te zien was in het aantal doorstudeerders door de angst op een te hoge studieschuld, na invoering van het nieuwe leenstelsel.  
 

Jeugdwerkloosheidscijfers 

Het is overigens wel van belang dat de baankansen niet worden verward met algemene jeugdwerkloosheidscijfers. In 2020 liep dat percentage op naar 11,3% in augustus, waar het aan het begin van het jaar nog 6,3% was. Daarna daalde dit percentage in mei dit jaar weer tot 8,7%. 

Toch doet Nederland het Internationaal gezien goed. De jeugdwerkloosheid is namelijk lager dan in de meeste andere OESO-landen. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling heeft de impact van de coronapandemie op het werk in kaart gebracht. De organisatie met 38 rijke landen berekende dat jongeren vorig jaar 25 tot 30 procent minder zouden kunnen werken. De jeugdwerkloosheid in de OESO-landen is gemiddeld 13,6%. 
 

Hoe trek je jongeren aan? 

Jongeren zijn over het algemeen minder actief op zoek naar een baan en zijn dus ook bereid minder moeite hiervoor te doen dan ouderen. Het is dus van belang dat jij als bedrijf aantrekkelijk bent om er te werken, waardoor je zelf benaderd wordt. Allereerst is het dus van belang dat je je begeeft waar de doelgroep zich begeeft. Zo zou je dus kunnen adverteren op social media, maar is het wel van belang dat je onderzoekt welke platformen relevant zijn. Daarnaast is goede content ook belangrijk. Wanneer er door het Instagram- of TikTok-account wordt gescrold is het van belang dat jongeren een feeling krijgen bij je bedrijf; het is letterlijk een kans om alvast sfeer te proeven, zonder dat iemand fysiek bij je langs is geweest. Ook is het handig om over de sollicitatieprocedure na te denken. Maak deze zo kort en efficiënt mogelijk. Een langdradige procedure kan namelijk een drempel zijn voor iemand die op het punt staat om te solliciteren.  

Bij Jelle helpen we je graag aan de juiste mensen, ook jong talent, waardoor iedereen een prettige werkweek ervaart. Bij Jelle zelf doen we dit door jong talent te stimuleren. We hebben nauw contact met scholen voor het werven van stagiaires, deze studenten blijven dan ook vaak tijdens of na hun studie vaak hangen. Zo leiden wij onze medewerkers dus ook graag op naast dat ze nog studeren, zo zijn ze namelijk al helemaal klaar voor de arbeidsmarkt en hebben ze de zekerheid van een baan én opleiding. Daarnaast loopt er nog steeds de zomeractie voor studenten: ‘wij helpen je aan een baan.’  

Datum: 10-08-2021