steeds meer mensen hebben een bijbaan naast hun baan

Steeds meer mensen hebben naast hun werk ook nog een andere baan. Het gaat dan met name om jonge, hoogopgeleide mensen. Dit is onder andere mogelijk door de krapte op de arbeidsmarkt wat zorgt voor een voorkeurspositie op flexibelere werktijden.  

 

Door het nationale personeelstekort krijgen werknemers een voorkeurspositie: vragen om betere arbeidsvoorwaarden of een vaste vrije dag per week is helemaal niet meer gek. Op deze manier maakt dat het mogelijk voor veel mensen om nog een bijbaan naast hun baan te doen. Daarnaast schijnt het dat een bijbaan naast je baan zorgt voor een goede persoonlijke ontwikkeling en doorgroeimogelijkheden. Het aantal werkenden met een bijbaan is zo ook flink gestegen. Waar het in 2012 nog om 475.000 mensen ging, ging het in 2021 om 700.000 mensen.

 

Nieuwe wet

Per 1 augustus is er een nieuwe wet van kracht waarin een werkgever nevenactiviteiten niet meer mag verbieden. Op dit moment kan je werkgever dit namelijk wel nog afkeuren. Toch is het ook na 1 augustus nog verstandig om transparant te zijn over nevenactiviteiten naar je werkgever toe. Ook moet je natuurlijk oppassen met concurrerende bedrijven. Wanneer je werkzaam bent binnen een bepaalde branche, maar je met je bijbaan ook in die branche aan de slag wil, moet er hierbij opgelet worden of dit geen concurrenten van elkaar zijn. 

 

Datum: 02-03-2022