De economie draait hard ondanks alle coronamaatregelen

Het jaar 2021 zit er alweer bijna op en wordt gekenmerkt door een periode van strenge corona maatregelen. Ondanks alle maatregelen draait de economie in 2021 toch op volle toeren. Ook nu dat we weer in een vierde golf zitten komt de groei voor het hele jaar toch nog hoog uit. Bij een krimp van ongeveer 5% in het vierde kwartaal komen we alsnog uit op een jaarlijkse groei van 3% binnen de Nederlandse economie. 

Naar verwachting zullen wij het jaar eindigen met een economische groei van 4% dat zeggen deskundigen. Het Centraal Planbureau ging in september al uit van een groei van 3,9% en het Internationaal. Monetair Fonds en de Europese Commissie kwamen vorige week uit op 4%. 

Er is nog ruimte 
Toch wordt er wel rekening gehouden met een zwakke vierde kwartaal, maar dit kan gecompenseerd worden door een sterk tweede en derde kwartaal. Het effect van het vierde kwartaal op het gehele jaar blijft dus beperkt. Dit komt, omdat er in de berekeningen nog voldoende ‘buffer’ is. Zelfs bij een kleine krimp kwartaal-op-kwartaal zouden we de verwachting van 4% nog moeten halen volgens economen.  

Een kleine krimp in het BBP (Bruto Binnenlands Product) is niet uit te sluiten, maar ondanks alle huidige maatregelen blijft de consument toch uitgeven. Zo gaat men bijvoorbeeld eerder op de dag uit eten, zodat restaurants houders toch omzet blijven draaien.  

Een nieuw normaal  
Ondanks de eerdere sluiting van de horeca en winkels, is de consument inmiddels gewend aan het nieuwe normaal. Dit houdt in dat wij bij eerdere lockdowns al zoveel ervaring hebben opgedaan, waardoor we gemakkelijker kunnen omschakelen. Zo heeft men er minder moeite mee om zijn of haar eten te laten bezorgen of aankopen online te doen.   

Niet overal zijn de cijfers groen 

Op dit moment blijft het een grote vraag wat de nieuwe coronamaatregelen teweeg zullen brengen voor bedrijven in de zwaarst getroffen sectoren. Het kabinet heeft al extra steun beloofd van €1,3 miljard, maar volgens veel bedrijven en de Tweede kamer is dat onvoldoende. Wel heeft de steun tot nu ertoe geleid dat een grote golf aan faillissementen in coronatijd uitbleef. 

Met de grote afbouw van steunpakketten die al plaats vindt, begint ook het aantal faillissementen licht toe te nemen. In de eerste drie weken van november heeft het CBS al honderd faillissementen geregistreerd. Analisten verwachten een geleidelijke toename voor de laatste periode van dit jaar.  

Datum: 29 november 2021