verlof tijdens de menstruatie

Bijna elke vrouw heeft er wel mee te maken, de menstruatie. Ongeveer om de 4 weken is het weer zover dat de ‘periode’ zijn intrede maakt en aardig wat vrouwen last krijgen van de daarbij horende symptomen. De symptomen zijn per vrouw verschillend, maar het komt regelmatig voor dat vrouwen last hebben van heftige krampen, stemmingswisselingen en vermoeidheid. Daarom pleit belangenorganisatie Menstruatie voorlichtingsinstituut voor een menstruatieverlof. 
 

Invloed op arbeidsproductiviteit
Uit onderzoek van het Radboudumc blijkt dat 80% van de vrouwen tussen de 15 en 45 jaar tijdens hun menstruatie last hebben van verminderde arbeidsproductiviteit. Twee derde hiervan geeft aan tijdens deze periode flexibeler te willen werken of studeren. Ook meldt ongeveer 14% van de vrouwen zich wel eens ziek, alleen geeft maar 20% van deze groep de reden aan van hun afwezigheid. Spreken over de menstruatie wordt op de werkvloer namelijk als een taboe gezien. 

Ook vakbond FNV Young & United onderzocht de behoefte aan menstruatieverlof. Ongeveer 89% van de ondervraagden onder de 35 jaar geeft aan tijdens deze periode minder goed te kunnen werken en 78% zou gebruikmaken van een menstruatieverlof als het geen taboe zou zijn om over je menstruatie te praten. 

Naar aanleiding van deze cijfers geeft de vakbonnd FNV Young & United aan dat we niet kunnen ontkennen dat er behoefte is aan een menstruatieverlof. Toch is het de vraag of het verlof echt een oplossing biedt aan de klachten die het werk in de weg staan. In landen als Japan en Zuid-Korea geldt al jaren een menstruatieverlof en sinds kort ook in Spanje. Toch zal de denkwijze over de menstruatie moeten veranderen in de werksfeer om zo een menstruatieverlof te kunnen realiseren. De Nederlandse werkcultuur draait nu namelijk om productiviteit.

Menstruatieverlof
Mevrouw Bongers, gynaecoloog van het Máxima Medisch Centrum, geeft aan dat een menstruatieverlof meer aandacht zal vestigen op menstruatieklachten waardoor vrouwen dit sneller zullen durven aan te geven. Zo zegt ze: „Vrouwen denken dat de pijn er nu eenmaal bij hoort, maar dat is niet het geval. Het is niet ‘normaal’ dat je niet kunt werken door je menstruatie.” Terwijl de klachten heel hevig kunnen zijn, zeker als er meer aan de hand is, zoals endometriose, adenomyose of myomen (vleesbomen). „Als je weeachtige krampen hebt en zo veel bloed verliest dat je om het uur naar de wc moet om doorlekken te voorkomen, is werken echt onmogelijk. Zeker als je bijvoorbeeld voor de klas moet staan.”

Alleen kijkt gynaecoloog Huirne van het Amsterdam UMC daar heel anders tegenaan. Zij denkt namelijk dat een menstruatieverlof vrouwen kan afremmen om op zoek te gaan naar de echte oplossing voor de hevige krampen. Zo zegt ze namelijk dat je beter kan toewerken aan symptoombestrijding middels een diagnose in plaats van rust nemen. 

Toch is een menstruatieverlof niet een universele oplossing tegen de maandelijkse symptomen. Er zou eerder een open bedrijfscultuur moeten heersen waar iedereen zijn of haar problemen kan bespreken en werkgever en werknemer samen in gesprek kunnen gaan over een oplossing. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het thuiswerken op de dagen van de menstruatie of minder uren werken in die week. 

Datum: 31 maart 2022.