online sollicitatiegesprekken

In deze periode waarin zoveel mogelijk mensen vanuit huis werken, worden sollicitatiegesprekken veel vaker online gevoerd. Voor werkzoekende Nederlanders is het ineens erg belangrijk hoe zij overkomen via het computerscherm. Ben je op dit moment op zoek naar een baan? Lees hieronder dan alvast de tips van Jelle om goed over te komen tijdens jouw online kennismakingsgesprek of sollicitatiegesprek.

tip #1 stel jezelf gerust

Sollicitatiegesprekken worden tegenwoordig steeds vaker online gevoerd. Dit is niet alleen voor jou als sollicitant nieuw maar ook voor de meeste potentiële werkgevers is dit even wennen. Stel jezelf gerust door jezelf bewust te zijn van het feit dat het voor jouw gesprekspartner net zo onwennig kan voelen.

tip #2 verzamel informatie vooraf

Vraag voorafgaand aan je solliciatiegesprek met wie je het gesprek zal voeren, welke functie deze persoon heeft in het bedrijf en of er nog meer mensen aansluiten bij het gesprek. Op deze manier weet je wat je kunt verwachten en kun je vooraf jouw gesprekspartner(s) online opzoeken.

tip #3 wees voorbereid

Zorg dat je goed weet welke software je nodig hebt voor het (video)bellen. Hierdoor verklein je de kans dat je op het laatse moment nog programma's moet gaan installeren waardoor je niet op tijd klaar zit. Door van tevoren goed uit te vragen of het gaat om een kennismakingsgesprek of een volledig sollicitatiegesprek weet je op welke manier je moet voorbereiden.

tip #4 oefen met het spreken tegen een camera

Probeer naar het beeldscherm te kijken op het moment dat je zelf een vraag stelt. Als je een vraag beantwoordt, is het verstandig gelijk in de lens te kijken. Daarnaast is het slim om te benoemen wat je aan het doen bent. Bijvoorbeeld: 'ik zoek dit gelijk op' of 'ik moeten even nadenken'. Op deze manier snapt jouw gesprekspartner waarom het gesprek op dat moment even stil valt.

tip #5 loop de techniek na

Door de techniek na te lopen kunnen je onnodige problemen voorkomen. Check of de batterij van je computer of latop is opgeladen, of je camera en microfoon werken, hoe jouw achtergrond eruit ziet en hoe het licht valt. Zorg dat jouw camera op ooghoogte staat. Zo voorkom je dat jouw gesprekspartner in je neusgaten kunt kijken.

tip #6 blijf op je gesprekspartner(s) letten

Doordat je niet alle non-verbale communicatie van de andere persoon kunt zien, kan het voorkomen dat je te lang doorpraat. Het is dus extra belangrijk om jouw gesprekspartner goed in de gaten te houden zodat je zoveel mogelijk kunt opvangen. Articuleer duidelijk, zorg voor intonatie in je antwoorden en laat af en toe stiltes vallen. Ook is het verstandig om regelmatig te vragen of jouw antwoord duidelijk is voor je gesprekspartner.

datum: 29-05-2020