De vraag naar personeel blijft groeien

De druk op de arbeidsmarkt is sinds eind vorig jaar alleen maar toegenomen. Vooral in de handel, zakelijke dienstverlening en de zorg is de vraag naar personeel nu het hoogst, dit blijkt uit cijfers gepubliceerd door het CBS.  

Steeds meer openstaande vacatures
Tegen het einde van 2021 stonden er in totaal 387.000 vacatures open tegenover 370.000 werkzoekenden. Dit betekent dat er 105 vacatures openstonden tegenover 100 werkzoekenden. In het kwartaal daarvoor waren dit nog 100 werkzoekenden tegenover 93 beschikbare banen. Niet alle sectoren hebben te maken met krapte op de arbeidsmarkt. Zo nam de vraag door de lockdown in enkele sectoren zelfs af, met name in cultuur en recreatie. 

Toch groeit het aantal openstaande vacatures inmiddels minder snel dan eerder in 2021. Ondanks dat het totaal aantal openstaande vacatures van 387.000 een record is, nam de groei iets af ten opzichte van het derde kwartaal van 2021. Op dit moment staan de meeste vacatures open in de zakelijke dienstverlening en in de zorg. Beiden sectoren zijn goed voor de helft van het totaal aantal vacatures.

Ook al blijft het aantal openstaande vacatures nog steeds stijgen, dat wil niet zeggen dat er weinig vacatures zijn vervuld. Het CBS telde namelijk in het vierde kwartaal van 2021 een recordaantal van 356.000 vervulde vacatures. Het totaal aantal werkenden en zelfstandigen steeg met 0,4% tot ruim 11 miljoen. Het aantal werklozen is daarom ook historisch laag met 370.000. 

Personeelstekort in meerdere bedrijfstakken
ABN Amro constateert het personeelstekort steeds meer bedrijfstakken raakt. Zo is het tegenwoordig ook heel moeilijk om aan intercedenten, schoonmakers en orderpickers voor magazijnen te komen. Voorheen werden deze vacatures veel makkelijker vervuld. Ongeveer 30% van de ondernemers gaf aan dat het personeelstekort leidde tot belemmering in de bedrijfsvoering. Nooit eerder heeft het CBS zo’n hoog percentage genoteerd. In november 2021 bleek ook dat 18% van alle openstaande vacatures niet te vervullen bleek.

Zo geeft ABN Amro aan dat uit onderzoek blijkt dat het personeelstekort ook een steeds groter probleem wordt. De sectoren waar voorheen redelijk makkelijk personeel werd geworven kent nu ook grotere aantallen in de openstaande vacatures, waardoor er niet meer aan de vraag kan worden voldaan. Het hoge aantal vacatures heeft voornamelijk te maken met de groei van de koopkracht en het switchen van banen door de coronapandemie.

Ook binnen Jelle merken we dat het andere tijden zijn als voorheen. Toch hebben wij het geluk dat wij door onze grote netwerk en ons specialisme in de arbeidsbemiddeling alsnog personeel kunnen werven voor onze opdrachtgevers. Het is daarom altijd raadzaam om hulp in te schakelen van een uitzendbureau als jij op zoek bent naar extra personeel binnen jouw organisatie. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Plan hier dan direct een afspraak met ons in en wie weet zien we jou binnenkort voor een lekkere bak koffie!

Datum: 18 februari 2022