De voor- en nadelen van een variabel pensioen

Mensen kunnen ervoor kiezen om voor een variabel pensioen te gaan. Toch doen dit er niet veel, ondanks dat het pensioen aanzienlijk hoger kan uitvallen als het pensioenkapitaal belegd blijft na de pensionering. Ook bij pensioenfonds StiPP, het pensioenfonds van Jelle, kan je de keuze maken om voor een variabel pensioen te gaan. 
 

Bij StiPP heeft de werknemer de mogelijkheid om te kiezen tussen een stabiele of variabele pensioenuitkering. Deze keuze kan gemaakt worden op het moment dat de werknemer met pensioen gaat, maar ook al eerder. De werknemer kan namelijk wanneer hij/zij 57 jaar is een voorlopige keuzen maken.  
 

Voor- en nadelen 

Er is simpelweg een hoger risico verbonden aan een variabel pensioen dan bij een vaste uitkering, maar daarvoor in de plaats krijgt de werknemer een gemiddeld hogere uitkering. Toch brengt ook een stabiel pensioen een risico met zich mee. Het kan namelijk zo zijn dat een werknemer net pech heeft met de rente, die is namelijk doorslaggevend. Zo kan het pensioen veel lager uitpakken dan gehoopt.  

Bij het variabel pensioen krijgt de werknemer het eerste pensioenjaar een deel van het opgebouwde kapitaal uitgekeerd. De rest blijft belegd op de beurs. Op basis van het behaalde rendement wordt er zo ieder jaar opnieuw bepaald hoe hoog het maandelijkse pensioen zal zijn.  
 

Niet de standaard 

Uit onderzoek van toezichthouder Autoriteit Financiële marketen (AFM) blijkt dat weinig mensen gebruik maken van de mogelijkheid tot een variabel pensioen. Zo zouden de meeste Nederlandse werkenden gegarandeerd een pensioen opbouwen bij een pensioenfonds, wat doorgaans een middelloonregeling is. Als het dan op pensionering aankomt, hebben zij niks te kiezen. 
 

Een prettige werkweek 

Bij Jelle bezorgen we graag een prettige werkweek, hier hoort een goed pensioen ook bij. Wanneer een uitzendkracht 26 weken bij ons heeft gewerkt en 21 jaar of ouder is, neem hij/zij automatisch deel aan onze pensioenregeling. Wanneer de pensioengerechtigde leeftijd is bereikt, wordt het spaartegoed omgezet in een pensioenkapitaal. Bij Jelle kan je vertrouwen op kwaliteit, dit uit zich niet alleen in de medewerkers, maar ook in een goede pensioenregeling.