start-ups gaan de Amerikaanse markt op

Jonge Nederlandse ondernemingen krijgen steun van de Nederlandse overheid om Amerika te veroveren. Dit doen ze momenteel voor zestig oprichters van start-up techbedrijven door het beschikbaar stellen van coaching, zodat ze makkelijk geld en partners vinden in Silicon Valley en andere bekende Amerikaanse tech-hubs. Het programma is een initiatief van Nederlandse consulaten uit de VS in samenwerking met verschillende Nederlandse ondernemers uit Amerika.
 

Zakendoen in Silicon Valley
Het ministerie van Economische Zaken (EZK) heeft €500.000 beschikbaar gemaakt voor de cursus ‘Zakendoen in Silicon Valley’. In april 2022 zullen de eerste ondernemers een start maken met het online lesprogramma waarin ze worden bijgeschoold in het verleiden van investeerders en het managen van een stormachtige groei. Het programma duurt in totaal 3 jaar en is ook wel bekend als ScaleNL Accelerator. 

Aangezien Amerikaanse investeerder over het algemeen hogere bedragen in start-ups steken dan Europese investeerder, is dit de juiste manier om deze investeerders binnen te halen. Zo zouden de Nederlandse bedrijven met de juiste coaching hier namelijk meer van kunnen profiteren dan andere Europese start-ups. Zo hebben durfinvesteerders uit Amerika al langer Nederlandse start-ups in het vizier. Nederlandse techbedrijven haalden in het afgelopen jaar namelijk een recordbedrag aan dollars op om hun groeiplannen te financieren. Van het totaalbedrag van €5,5 miljard durfkapitaal kwam in 2021 de helft uit de VS. Zo haalde het betalingsplatform Mollie afgelopen jaar al €665 miljoen op.

Startkapitaal als springplank
Het doel is om meer Nederlandse ondernemers te koppelen aan Amerikaans geld en kennis. Dit doen meerdere ondernemingen zoals Operator Exchange die een fonds hebben opgezet voor snelgroeiende start-ups. Met als doel het Nederlandse ecosysteem te versterken. Dat doen ze door Nederlandse ondernemers te laten profiteren van de kennis en ervaring in Silicon Valley en ook door hen in sommige gevallen te koppelen aan Amerikaanse investeerders. 

Op de korte termijn wordt hulp aan start-ups misschien als bedreiging gezien, maar op de lange termijn is het goed voor Nederland. Er wordt namelijk gesteld dat ‘De Nederlandse tak van het bedrijf vaak mee groeit met de groei in de Verenigde Staten’. En de ondernemers die in Silicon Valley succesvol worden, herinvesteren hun kennis, ervaring en kapitaal uiteindelijk weer in Nederland. Een voorbeeld hiervan is Adyen, dat het merendeel van zijn investeringen in het buitenland ophaalde. Dat is nu een belangrijk Nederlands bedrijf, met een hoofdkantoor in Amsterdam waar een Nederlandse CEO en zo’n duizend werknemers werken. Kortom een investering kan naast succes ook werkgelegenheid creëren in Nederland.  

Datum: 25 februari 2022