gaat deze trend uit de VS zich nu ook voortzetten in Nederland?

In de Verenigde Staten hebben in april dit jaar al meer Amerikanen ontslag genomen dan in enige andere maand sinds de eeuwwisseling. Van de 100 medewerkers in hotels, restaurants, bars en winkels zijn er ongeveer vijf vrijwillig gestopt. Wat is er aan de hand? 

Het gaat hierbij niet alleen om laagbetaalden die ontslag nemen, zo hebben namelijk meer dan 700.000 Amerikanen in de categorie ‘professionele en zakelijke dienstverlening’ in diezelfde maand ontslag genomen. Ook binnen deze categorie zijn het er nog nooit zoveel geweest binnen een maand. Daarnaast geeft 4 op de 10 werknemers aan met de gedachte te zitten om hun huidige baan op te zeggen.  

Waarom is er een plotselinge golf van vrijwillige ontslagen? Het is een vrij gangbare theorie dat er nu een fundamentele verandering is in de structurele relatie tussen werknemers en werkgevers, wat ernstige gevolgen zal hebben voor de toekomst van de arbeidsmarkt. Op alle niveaus lijken werknemers nieuwe overwegingen te hebben wanneer ze bij hun baas aangeven om ontslag te nemen. 
 

De gevolgen van corona 

Waar laagbetaalden door de coronacrisis juist erachter zijn gekomen dat ze te weinig betaald krijgen, zijn veel werknemers met een kantoorbaan juist overwerkt.  

Vergeleken met andere landen doen Nederlandse werknemers het niet zo slecht. Wereldwijd werkt 80% van de werknemers overuren, gemiddeld zo'n 9 uur per week. In ons land lijkt de coronacrisis één van de belangrijkste oorzaken van gratis overwerk voor bazen.  

In 2018 maakte slechts één op de vijf werknemers 6 tot 10 overuren. Dit aantal is tijdens de coronacrisis naar één op de vier gestegen. In Amerika zien werknemers hiervan af en stellen hogere eisen bij hun werkgever, of nemen ontslag.  
 

De nieuwe Gouden Eeuw 

Zo stelt Derek Thompson dat er zelfs een nieuwe gouden eeuw kan ontstaan. Niet alleen door de macht van werknemers, maar ook door technologische aanpassingen en groei van productiviteit. 
 

Hoe zit het met Nederland? 

Zoals hierboven al kort vermeld is, begint het overwerken ook in Nederland normaal te worden. Dit is zorgelijk. Martijn Brand, Managing Director van ADP Nederland, stelt: "Economische onzekerheid kan er ook voor zorgen dat werknemers zich onder druk gezet voelen om harder te werken."  

Wie met name de kroon spannen zijn werknemers die hybride werken; deels thuis en deels op kantoor. Zij werken bijna 10 uur per week over en zeggen dat het een grote uitdaging is om de productiviteit op peil te houden. Brand: "Dat geeft wel stof tot nadenken, zeker met het oog op hoe we omgaan met het werken in het nieuwe normaal. Op basis van deze cijfers kunnen we dus niet zomaar aannemen dat hybride werken het beste uit twee werelden samenbrengt. " 

Bij Jelle proberen we een gezonde werk-privé balans te bevorderen. Op deze manier zorgen wij er namelijk voor dat we talent aantrekken; met name millennials vinden het erg belangrijk wanneer zij bij een werkgever zien dat ze meer controle over hun werk en privé balans hebben. Daarnaast zorgt het voor creatieve en innovatieve werknemers.  

Of de trend zich in Nederland zal voortzetten is moeilijk te voorspellen. De cijfers geven wel aan dat het die kant op kan gaan, maar Nederlanders zijn natuurlijk nuchter ten opzichte van Amerikanen. Wel is het van belang dat bedrijven het welzijn, waaronder werk-privé balans, van medewerkers centraal blijven stellen.  

Datum: 05-08-2021